Maak van jouw persoonlijke groei en ontwikkeling een succes met deze 5 motivational tips!

Ik weet niet hoe het zit bij jou, maar bij mij heeft levenslang leren er altijd al ingezeten. Een onstilbare honger is het. Echt! Zeker wat betreft persoonlijke groei en ontwikkeling.

In 2014 kwam ik voor het eerst in contact met de MBTI persoonlijkheidstypes en later met het kleurenmodel van Insights Discovery. Twee toegankelijke methodes waarmee je jezelf beter leert kennen op een toffe en begrijpelijke manier.

Dat was voor mij de trigger om hierin verder te gaan. Ik wist: dát wil ik ook gaan doen! En zo startte mijn eigen transformatieproces met – toegegeven – vallen en opstaan. Maar telkens kwam ik weer een stapje dichter bij mijn diepere kern en werd ik stilaan de beste versie van mezelf.

Ook jij kan dat worden, natuurlijk wel! Daarom geef ik je in dit blogartikel graag 5 motivational tips mee om van jouw persoonlijke groei en ontwikkeling een succes te maken.

Groeicoach Evy De Smedt zet in op totale transformatie!

Persoonlijke groei en ontwikkeling: wat is dat precies?

Maar eerst even helder maken: wat bedoelen we precies met persoonlijke groei en ontwikkeling? Die vraag kreeg ik onlangs van een nieuwsgierige vriendin. En misschien stel jij jezelf ook wel die vraag?

Het antwoord is dat persoonlijk groeien en jezelf ontwikkelen niet in één zin te vatten is. Want ieder groeit op zijn of haar eigen tempo en op verschillende vlakken. Het kan gaan over:

 • Een groter zelfbewustzijn ontwikkelen
 • Je zelfkennis verhogen
 • Je identiteit scherpstellen
 • Eigen talenten en potentieel leren inzetten
 • Communicatieve en sociale vaardigheden optillen
 • Je levenskwaliteit vergroten
 • Dromen en levensdoelen realiseren

Dit alles zowel op persoonlijk vlak als businesswise. De vraag is dus eerder: op welk(e) vlak(ken) wil JIJ persoonlijk groeien? En dan werk je daar gericht naartoe.

Dromen van een beter leven? No way!
Door jezelf bewust te ontwikkelen, ga jij dat droomleven stap voor stap waarmaken. Jij wordt gewoon de allerbeste versie van jezelf. Just be you!

Waarom is persoonlijke groei zo belangrijk voor een mens?

Maar waarom zou je willen werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling? Waarom al die tijd en moeite investeren? Werkt zoiets wel? En wat levert jou dat nu effectief op?

Ook die vragen zijn perfect normaal. Want zie je, een mens is een gewoontedier. Die blijft het liefst zo lang mogelijk in zijn comfortzone, waar alles bekend en vertrouwd is. Maar… waar er ook niets (meer) beweegt.

Wanneer je persoonlijk groeit en ontwikkelt, zet je jezelf wél weer in beweging. Je daagt jezelf uit om verder te kijken, hoger te mikken en uiteindelijk zo je levensdoelen te realiseren.

Dromen van een beter leven? No way! Door jezelf bewust te ontwikkelen, ga jij dat droomleven stap voor stap waarmaken. Jij wordt dus, om het eens met mijn favoriete punchline te zeggen, de allerbeste versie van jezelf. Just be you!

The thing is: je bent er nooit klaar mee… gelukkig maar!

En mocht je nog niet overtuigd zijn: werkelijk iedereen heeft er baat bij. In elke omstandigheid en in elke levensfase kan je persoonlijk groeien en ontwikkelen. The thing is: je bent er nooit klaar mee.

Er valt altijd wel iets te verbeteren. Toch? En is dat erg? Absoluut niet! Het maakt jouw leven net dat tikkeltje spannender, uitdagender, avontuurlijker. Wie het leven zo bekijkt, geeft zichzelf de kans om verder te springen dan ooit tevoren. En eens je daarvan hebt geproefd, is er geen weg meer terug. 😉

Iedere persoon bewandelt zijn eigen unieke groeipad, dat ook. Afhankelijk van de interesses en noden is eenieder gebaat bij een andere, persoonlijke aanpak. Die weg ligt heus niet altijd bezaaid met euforie, het kan best ook eens pijnlijk zijn. Maar ook dat is groei.

Curve van verandering | Groeicoach Evy De Smedt

5 motivational tips om succesvol te groeien

Als je vandaag investeert in persoonlijke groei en ontwikkeling, zorg je er nu dus voor dat je morgen een betere persoon bent. Maar hoe maak je er een écht succes van?

Tip 1: Geloof in jezelf en weet dat je het waard bent

Je zelfvertrouwen bepaalt in grote mate of je jouw doelen behaalt. Laat je geluk niet afhangen van anderen. Zet jezelf op de voorgrond en focus je op jouw doelen.

Tip 2: Begin NU

Als jij ergens heel graag verandering in wil, of je wil graag meer inzichten vergaren… Waarom dan nog wachten? Begin vandaag nog! Geen excuses meer…actie!

Tip 3: Geloof in de kracht van kleine stapjes

Every moment matters – hoe klein ook. Zo kom je telkens een stap dichter bij je doel tijdens jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. O ja, en heel belangrijk: vier jouw successen!

Tip 4: Droom groots

Elke realisatie is ooit begonnen met een simpele gedachte. Die gedachte werd een droom. En die droom werd werkelijkheid. Droom dus en laat ál je beperkingen varen. Yes you can!

Tip 5: Weet dat alles goed komt

Misschien is het niet zoals we het in gedachten hadden, maar wel zoals het moest zijn. Alles komt goed, altijd. Blijf volhouden tijdens jouw boeiende tocht van persoonlijke groei en ontwikkeling. Geef niet op!

Ontdek jouw Enneagram persoonlijkheidstype en word de beste versie van jezelf

Start vandaag nog met jouw persoonlijke groei en ontwikkeling!

Voel je al iets kriebelen? Ik hoop van wel! Dat ik op zijn minst toch een en ander heb losgeweekt bij jou… 😊

Misschien voel je nu zelfs de drang om dat wonderlijke avontuur aan te gaan met jezelf? Dan kan je meteen al een paar dingen doen:

 • Blijf er verder over lezen, prikkel je geest verder…
 • Stel jezelf wezenlijke vragen: wie ben ik? Waar krijg ik energie van? Wat zijn mijn energievreters? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn talenten? Wat wil ik uitstralen?
 • Vraag feedback aan anderen over jezelf. Naast verrassend, ook zeer waardevol!

Graag nóg een stapje verder? Doe dan de kwalitatieve online persoonlijkheidstest van Insights Discovery. Ontdek welk uniek kleurenprofiel bij jouw persoonlijkheid past en krijg op een laagdrempelige manier inzicht in wie je bent, welk gedrag je vertoont en hoe je kan inspelen op de communicatie van anderen.

Vandaag nog starten met jouw persoonlijke groei?

Heb je nog vragen, opmerkingen of gewoon zin in een vrijblijvende kennismakingsbabbel? Stuur me dan een mailtje. Enne… blijf vooral jezelf: Just be you!

 • Maak kennis met Groeicoach Evy De Smedt

  Just be you!

  Het is mijn missie om gedreven enthousiastelingen te inspireren en motiveren vanuit groei en vrijheid. Daarom is mijn aanbod afgestemd op mensen die van nature een grote drive en goesting hebben om bij te leren. Te willen groeien, dus.

  Ontdek hier meer over mij