Doe de Insights Discovery test en krijg inzicht in… jezelf!

Insights Discovery, ik ben er al jaren fan van. In 2014 ontdekte ik voor het eerst mijn unieke kleurenmix via de Insights Discovery test. Dat was voor mij dé trigger om me helemaal te verdiepen in mijn eigen persoonlijke groei en ontwikkeling.

Toen ik dat deed, werd het allereerste zaadje geplant om mij om te scholen tot coach. Want wat ik dankzij Insights Discovery mocht ervaren, de inzichten die ik meekreeg… daar wou ik ook anderen mee laten kennismaken, absoluut!

Daarom vertel ik nu met veel plezier aan jou, beste lezer, over deze rake (en supertoffe) tool. Wat is Insights nu precies en wat haal jij uit deze persoonlijkheidstest? Straks krijg je de kans om deze test ook zelf te doen, uiteraard. 😊

Met de Insights Discovery test ontdek je op een toegankelijke manier wie je bent.

Wat is Insights Discovery precies?

Het achterliggende principe van Insights Discovery gaat terug naar de Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung. Hij introduceerde het concept van psychologische voorkeuren. Ieder van ons heeft zijn eigen voorkeuren en dat maakt ons tot unieke mensen.

De Insights Discovery test koppelt kleuren aan jouw voorkeuren: rood, geel, groen en blauw. Dat is het befaamde kleurenmodel, waar je heel waarschijnlijk al van hebt gehoord. “Welke kleur ben ik dan?”, vraag je je meteen af. Toch?

Die kleuren maken het model inderdaad heel toegankelijk. Ze geven je op een aantrekkelijke, haast speelse manier inzicht in je eigen reacties en gedrag. Tegelijk helpen ze jou ook begrijpen waarom andere mensen zich op een heel andere manier gedragen of reageren.

Insights Discovery maakt het voor jezelf én voor anderen vlug duidelijk hoe je in elkaar zit.
Dat inzicht vormt de basis van grote persoonlijke groei en sterke (werk)relaties.

Het Insights Discovery model en de 4 kleuren

Hoe veelzeggend iemands eerste kleur ook is, elke persoon draagt van elke Insights kleur wel íets in zich. Dus ook je tweede, derde en vierde kleur kunnen enorm bepalend zijn voor je gedrag.

De specifieke volgorde en intensiteit van jouw kleuren vormen jouw eigen unieke kleurenmix. Dat is dus wat je met de Insights Discovery test in eerste instantie achterhaalt.

Bij welke Insights kleur sluit jij het meeste aan?

Vurig rood

Rood is een sturende en resultaatgerichte kleur. Mensen die veel rood in zich dragen, zijn wilskrachtig, prestatiegericht, veeleisend, vastberaden en doelbewust. Die kenmerken zetten ze dan ook in om de interacties met anderen te beïnvloeden.

Stralend geel

Net zoals de zon stralen overwegend gele mensen enthousiasme uit. Ze nodigen anderen uit om mee te shaken op die vibe. Ze genieten van gezelschap en zijn graag overal bij betrokken. De kernwoorden hier zijn: dynamisch, enthousiast, overtuigend, expressief en optimistisch.

Het vierkleurenmodel van Insights Discovery

Zacht groen

Mensen met een sterke voorkeur voor groen zijn zorgzaam, relatiegericht, ontspannen en geduldig. Zij zoeken voornamelijk de harmonie op en stoppen hun energie in betekenisvolle relaties. Alles wat ze doen, zal matchen met hun waarden en wat zij belangrijk vinden.

Helder blauw

Mensen met een blauwe voorkeur zijn doorgaans voorzichtig, nauwkeurig, analytisch ingesteld, gedetailleerd en objectief. Zij willen de wereld om hen heen doorgronden en analyseren, vooraleer ze een beslissing nemen.

Herken je jezelf in één of meerdere kleuren? Of wist je al wat jouw hoofdkleur was? Dan heb ik tóch nog nieuws voor jou!

Newsflash! Jij bent méér dan de 4 Insights kleuren…

Yep! Ik weet wel dat ik niets nieuws vertel hierboven. Mensen die al effe bezig zijn met hun persoonlijke groei en ontwikkeling, kennen de betekenis van de 4 Insights kleuren meestal wel. En dat juich ik alleen maar toe!

Dat bewijst net hoe eenvoudig dit model het maakt om jouw persoonlijke voorkeuren te doorgronden en te onthouden. En dat maakt Insights Discovery ook zo populair: “Welke kleur ben jij? Oh, geel! En ik ben rood. Dan weet ik hoe ik (beter) met je kan omgaan en communiceren.”

Maar… nu komt ie. 😊

Het Insights Discovery model bestaat uit
méér dan 4 kleuren, gelukkig!
In totaal zijn er 7 persoonlijkheidstypes, verdeeld over
8 primaire types.
Die kennis optimaal inzetten voor jou,
da’s mijn taak als groeicoach.

De 8 primaire types van Insights Discovery

En alles begint dus bij de Insights Discovery test,een wetenschappelijk gefundeerde vragenlijst die je heel eenvoudig online invult.

Het resultaat? Jouw Insights basisprofiel, een document dat ongeveer 20 pagina’s telt met uitgebreide uitleg over jouw persoonlijkheid in alle domeinen van je leven.

En daarna? Je kan deze kennis inzetten voor persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. Afhankelijk van wat jouw doelen (of die van jouw bedrijf) zijn.

Waarom word ik nu zo vrolijk van Insights Discovery?

Ik kan het moeilijk wegsteken, I know. Ik werk ongelofelijk graag met Insights Discovery. Waarom?

1/ Insights is een duidelijke en heldere tool. Hij is laagdrempelig en gemakkelijk inzetbaar, ideaal voor een allereerste kennismaking met persoonlijke groei en ontwikkeling.

2/ Het Insights model maakt actie, reactie en co-creatie mogelijk. Het speelt niet enkel in op jou als individu, maar nodigt ook uit om in dialoog te gaan met anderen, bijvoorbeeld binnen je relatie of jouw team.

3/ Door op de Insights mat te gaan staan, kan je écht gaan voelen en beleven. De verwondering en het enthousiasme van de coachee of de deelnemers is telkens weer goud waard.

Op de Insights Discovery mat kan je écht gaan voelen en beleven.

Wat haal jij persoonlijk uit jouw Insights Discovery test?

Vul jij de vragenlijst in, dan ontdek je dit:

 • inzicht in jezelf, jouw persoonlijke stijl, hoe je bent in de omgang met anderen
 • je belangrijkste sterktes en zwakke punten
 • Jouw mogelijks blinde vlekken
 • jouw waarde binnen een team
 • de voorkeuren van andere types en hun communicatiestijl
 • inzicht in effectieve communicatie
 • suggesties voor verdere persoonlijke groei en ontwikkeling

Een voorbeeld uit de praktijk:

Zo coachte ik een dame met hoofdkleur groen. Op het werk gedroeg ze zich conflictvermijdend, terwijl haar afdelingshoofd eerder rood was. Dat wrong regelmatig.

Dankzij de Insights Discovery test en de coachingsessies nadien kreeg mijn klant meer inzicht in zichzelf en de andere. Ze leerde hoe ze anders kon communiceren met haar baas, namelijk: niet meer rond de pot draaien en gewoon zeggen waar het op staat. Ze voelde zich veel sterker daarna.

Wat kan deze tool betekenen voor je team?

Elke organisatie staat of valt met de mensen die er werken. Akkoord? Als zij zich goed voelen, zullen ze goed presteren en daar plukt de firma alle vruchten van. Maar wat als het niet zo goed draait op bepaalde diensten of tussen bepaalde collega’s?

Dan kan Insights Discovery de nodige inzichten bieden (ook hier belangrijk: op een toegankelijke manier!) zodat collega’s elkaar beter verstaan en effectiever gaan samenwerken:

 • medewerkers begrijpen beter wat hen motiveert in hun job
 • ze weten wat ze nodig hebben om zich echt betrokken te voelen
 • teams werken effectiever samen en gaan constructief om met conflicten
 • leiders inspireren, motiveren en halen het beste uit hun mensen
 • medewerkers reageren beter op verandering en vernieuwing

Nog enkele voorbeelden uit de praktijk:

Zelf ben ik jarenlang teammanager geweest. Wekelijks was er wel een teammeeting met enkele of meerdere teamleden. En telkens stemde ik mijn communicatie heel gericht af op de mensen die voor mij zaten. Iemand die heel blauw was, en dus van nature introverter, vroeg ik dan bewust om zijn mening. Zo zorgde ik ervoor dat die persoon zijn stem zeker liet horen.

Wat ik nu vaak zie gebeuren tijdens workshops met teams, is dat mensen zichzelf gaan herkennen in collega’s. Remember, iedereen draagt wel íets in zich van elke kleur! Die herkenbaarheid zit soms in de kleinste trekjes en gewoontes. Maar dat zorgt wel ineens voor een groot samenhorigheidsgevoel. Heerlijk om getuige te mogen zijn van die aha-momenten!

Zet Insights ook in voor je partners, klanten en leveranciers

Ben je ondernemer en werk je samen met één of meerdere partners? Zelfs in relatie tot je klanten en leveranciers biedt de Insights Discovery tool een meerwaarde om efficiënter samen te werken.

Die zaligheid ervaar ik elke dag met mijn eigen klanten! 😊

Goesting om diep in jezelf te duiken? Dat kan, hier en nu!

Mocht mijn enthousiasme in dit artikel jou om de één of andere gekke reden ontgaan zijn: de inzichten die je meekrijgt uit de Insights Discovery test zijn wel degelijk mindblowing.

Ben je klaar om zelf op ontdekking te gaan? Klik dan nu op de knop hieronder!

Ik bied je niet alleen de online persoonlijkheidstest aan, maar ik geef je er ook 2 uur 1-op-1 coaching bij. Daarin bespreken we de analyse die ik maakte van je profiel en kijken we hoe we jouw inzichten toepassen op je werk- en privéleven. Goesting om diep in jezelf te duiken?

Zin in een Insights Discovery workshop met groeicoach Evy De Smedt?

En mocht je daarna zoiets hebben van: “Amai, daar wil ik nog verder mee aan de slag!” Dan is er ook de Insights Discovery workshop, waarin je samen met mij en een groep gelijkgestemden op interactieve manier met je inzichten aan de slag gaat.

Heb je nog vragen, opmerkingen of zin in en een vrijblijvende kennismakingsbabbel? Stuur me dan gerust een mailtje.

Enne… blijf vooral jezelf: Just be you!

 • Maak kennis met Groeicoach Evy De Smedt

  Just be you!

  Het is mijn missie om gedreven enthousiastelingen te inspireren en motiveren vanuit groei en vrijheid. Daarom is mijn aanbod afgestemd op mensen die van nature een grote drive en goesting hebben om bij te leren. Te willen groeien, dus.

  Ontdek hier meer over mij